Uzmanlar uyardı: Bu belirtiler varsa hemen hekime başvurun

En sık karşılaşılan uyku rahatsızlıklarının başında uyku apnesi yer alıyor. Yeterli süre uyumasına rağmen yataktan yorgun kalkanlar, gün içinde halsizlik ve uykusuzluk yaşayan kişilerde uyku apnesi sendromunun araştırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar bu hastalığın nöroloji, göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz hekimlerinin birlikte değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.

“Türkiye’de Uyku Apnesinin Görülme Sıklığı Yüzde 4”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Fırat, uykuda solunum bozukluklarının en çok karşılaşılan türü “obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesinin” dünyadaki görülme sıklığının yüzde 2-4 arasında olduğunu anlatarak, “Türkiye’de de uyku apnesinin görülme sıklığı yüzde 4 civarında. Bu elbette tüm nüfus içerisindeki görülme sıklığı oranı. 40 yaş üzeri, erkek nüfus veya sadece kilolu kişileri ele aldığımızda bu sıklık çok daha fazla oluyor. Bu çerçevede ülkemizde ortalama 4 milyon civarında uyku apnesi hastası bulunuyor.” dedi.

Uykuda solunum bozukluğu hastalıklarının çocuklarda da görüldüğüne ama genellikle geniz etinin alınmasıyla kolayca tedavi edilebildiğine değinen Fırat, “Horlama, uykuda nefes durması, gün içinde uykulu olma hali gibi şikayetleri bulunan hastalar mutlaka uyku bozuklukları merkezlerine başvurmalı. Merkezlerde yapılan uyku testiyle hastalığın tanısı ve derecesi belirleniyor. Buna göre de tedavi yöntemleri uygulanıyor.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx