Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalarak 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Nihai mamul tüketimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton olarak belirlendi. Yılın ilk çeyreğinde ise tüketim yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton seviyesinde hesaplandı.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 18,6 yükselerek 1 milyar doları aştı.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18,5, değer bazında ise yüzde 8,4 artışla sırasıyla 3,8 milyon ton ve 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı martta miktar bazında yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon ton seviyesine yükseldi. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.

Türkiye, Üretimde 7. Sırada Konumunu Korudu

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamalarına göre, dünya çapında hurda talebinde artış öngörülürken, Türkiye 9,3 milyon tonluk üretimiyle dünyada 7. sırada yer aldı.

2030’a gelindiğinde hurda talebinin yüzde 20 artması beklenirken, Türkiye’nin hurda ithalatında yüzde 20’lik paya sahip olması ve olası kısıtlamalar göz önüne alındığında, alternatif pazarlardan ve girdilerden hurda ihtiyacını karşılamak ve yerli hurda üretimini artırmak önem arz etmektedir.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Uranyum piyasaları hareketlendi

ABD uranyum vadeli işlemleri, 27 Haziran’da ulaşılan yedi ayın zirvesi olan 79 dolar seviyesinin ardından 78 dolar civarında işlem görüyor. Piyasalar, fon alımlarının enerji şirketlerinin teklif fiyatlarına etkisini değerlendirmeye devam ediyor …

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …

TMSF, İstikbal Mobilya’yı satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ile İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’yi (İstikbal Mobilya) satışa çıkardı.