Türkiye dudakları boyadı! Bakın en çok hangi ülke aldı!

Kozmetik Sektöründe Ruj İhracatında Artış Devam Ediyor

Türkiye’nin dikkat çeken ihracat kalemlerinden biri olan kozmetik sektöründe ruj ihracatı hızla yükseliyor. Son verilere göre, 2024 yılında ruj ihracatı bir önceki yıla göre %17,2 artarak rekor bir seviyeye ulaştı. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edildi.

2020-2024 döneminde Türkiye, toplamda 131 milyon dolarlık ruj ihraç ederek sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Bu yılın başlarında da ihracat performansı oldukça olumlu seyrediyor. 2025’in ilk iki ayında 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edilirken, Dünya’nın haberine göre, Türk rujlarına en büyük talep ABD, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden geliyor.

Sektörde faaliyet gösteren şirketler, kalite standartlarına büyük önem veriyor ve uluslararası standartlara uygun olarak üretim yapıyor. Bu sayede Türk kozmetik ürünleri dünya çapında tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Pandemi Döneminde Artan Talep

Covid-19 salgını döneminde kozmetik ürünlerine olan talep düşmüş olsa da, salgın sonrasında kadınların güzellik rutinlerine geri dönmesiyle rujlara olan ilgi tekrar arttı. Bu da Türkiye’nin ruj ihracatındaki ivmeyi destekledi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2020’de 22,9 milyon dolar olan ruj ihracatı, 2021’de 19,3 milyon dolara gerilemişti. Ancak sonrasında yaşanan artış trendi ile 2022’de 22,7 milyon dolarlık ihracata, 2023’te ise %34,5 artışla 30,5 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.

Türkiye’nin geçtiğimiz 5 yılda ABD’ye yapılan ruj ihracatı oldukça dikkat çekerken, 2024 ve 2025’in başındaki verilere göre Suudi Arabistan’a olan ihracat da önemli bir ivme kazanmış durumda. Geçen yıl Suudi Arabistan’a 5 milyon 182 bin 627 dolarlık ruj ihracatı yapılırken, bu yılın başlarında yapılan 1 milyon 376 bin 814 dolarlık ihracatla birlikte toplamda 6 milyon 559 bin 441 dolarlık ruj satışı gerçekleştirildi.

Irak ise ruj ihracatında Suudi Arabistan’dan sonra en fazla talep gören ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

Related Posts

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

15 milyon dolar yatırım yaptı

İDO, 15 milyon dolarlık yatırımla filosuna 4 yeni arabalı vapur eklediğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir