Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

MHP, Saadet Partisi’ni ziyaret etti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Genel Başkan Başdanışmanı ve MYK Üyesi Esma Özdaşlı ve MYK Üyesi Şahin Kartal’dan oluşan MHP heyeti, Kurban Bayramı dolayısıyla Saadet Partisi’ne ziyarette bulundu.

Küçük sürüngenler uyurken gözeneklerinizden çıkıp çiftleşiyor ve uyandığınız anda gözeneklerin içine geri dönüyorlar!

Küçük sürüngenler uyurken gözeneklerinizden çıkıp çiftleşiyor ve uyandığınız anda gözeneklerin içine geri dönüyorlar!

Netanyahu Gazze’de çeteleri silahlandırıyor

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını bayramda da sürdüren İsrail, Filistinlilerin temel gıdaya ulaşmasını engelleyen ablukasını devam ettirirken bölgeye dair yeni bir politika izlemeye başladı.

Avrupa’dan İmamoğlu’na ‘özel demokrasi’ ödülü: Ekranda ‘İmamoğlu’na Özgürlük’ pankartı!

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Avrupa’nın dört bir yanından belediye başkanlarının katıldığı Eurocities 2025 Genel Kurul toplantısında Ekrem İmamoğlu’na verilen özel demokrasi ödülünü, İmamoğlu adına teslim aldı. Toplantıda ayrıca ekrana “Free İmamoğlu” pankartı yansıtıldı.

Escobar’ın pilotu ilk kez konuştu: ‘O gün giymeye karar verdiğim gömleğe uygun arabayı bana getirirlerdi’

Pablo Escobar’ın baş pilotu Tirso ‘TJ’ Dominguez, tutuklanmasının ardından ilk kez verdiği röportajda, babasının ölümüyle başlayan hikayesini ve Escobar ile yollarının nasıl kesiştiğini aktardı. Dominguez, ‘O gün giymeye karar verdiğim gömleğe uygun arabayı bana getirirlerdi’ dedi.

Amerikan basını telefonda görüşeceklerini iddia etmişti | Beyaz Saray: Donald Trump’ın Elon Musk ile görüşme planı yok

Amerikan basını telefonda görüşeceklerini iddia etmişti | Beyaz Saray: Donald Trump’ın Elon Musk ile görüşme planı yok