SoundCloud’un yapay zekâ hamlesi tepki topladı

SoundCloud’un Yapay Zekâ Stratejisi Tartışmaları Gündeme Taşıdı

SoundCloud, Şubat 2024’te kullanıcı sözleşmelerini güncelledi ve artık kullanıcıların yüklediği içeriklerin yapay zekâ modelleri için eğitim amacıyla kullanılabileceğini duyurdu. Ancak platform, sanatçı içeriklerinin bu amaçla kullanılmayacağını açıkladı. SoundCloud İletişim Başkanı Marni Greenberg, The Verge’e yaptığı açıklamada, üçüncü tarafların SoundCloud içerikleri üzerinde yapay zekâ eğitimi yapmasının kesinlikle yasaklandığını belirtti.

Greenberg, platformun izinsiz kullanımı engellemek için teknik tedbirler aldığını ve “AI kullanılmasın” gibi etiketleri devreye soktuğunu vurguladı. Şu anda, SoundCloud kişiselleştirilmiş öneriler ve dolandırıcılık tespiti gibi hizmetler için yapay zekâ kullanıyor. Gelecekte benzer uygulamaların devam edeceği planlanıyor. Ancak lisanslı içerikler, büyük plak şirketlerinden gelen muafiyet ile korunuyor.

SoundCloud, sanatçılara içeriklerini yapay zekâ eğitiminden muaf tutma seçeneği sunacağını duyurdu. Ancak sessiz güncellemeler, kullanıcılar arasında güven kaybına yol açtı. Platform, “önemli değişiklikler konusunda açık bilgilendirme yapılacağı” taahhüdüne rağmen, direkt bildirim yöntemleri kullanılmadığı için endişeler arttı.

Müzik endüstrisindeki etik yapay zekâ kullanımına ilişkin artan baskı içinde, 400’den fazla müzik kuruluşu etik beyanlar yayımladı. Warner Music Group ve Sony Music gibi büyük şirketler, içeriklerinin izinsiz olarak yapay zekâ eğitimi için kullanılmasını açıkça yasakladı.

Teknoloji şirketlerine karşı yapılan toplu protestolar, 200’den fazla müzisyenin içeriklerinin izinsiz kullanılmasına karşı ortak bir mücadele vermesini sağladı. Sekter, şeffaflık ve standart lisanslama politikaları geliştirmeye yönelik çalışmalara hız verdi.

AI tarafından üretilen müziğin telif hakları ve sanatçı gelirleri üzerindeki etkileri de önemli bir tartışma konusu haline geldi. Özellikle LANDR gibi AI müzik araçlarının popülerleşmesi sektörde büyük bir değişimin habercisi olurken, dinleyiciler vokal içermeyen yapay içeriklere mesafeli duruyor.

Related Posts

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir