Pert araç alım satım yapanları üzecek gelişme! Yeni düzenleme ile çıtır hasarlı tabiri ortadan kalkıyor

Pert Araç Alım Satımını Etkileyecek Yeni Düzenleme

Geçtiğimiz hafta, sigortada pert araçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Kamuoyuna yansımalarına dikkat ettim; kimileri buna, ‘trafik sigortasında önemli düzenleme’, kimileri de ‘araç sigortalarında yeni dönem’ dedi. Okuyuculardan da, ‘trafik sigortasında neler değişti, biz bir şey anlamadık’ diye sorular gelmeye başladı. Aslında yeni düzenleme kısmen trafik sigortasını ilgilendirse de asıl kaskolu araçları kapsıyor. Peki, yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek? Anlatayım ama önce mevcut uygulamaya kısaca değineyim.

Kaskolu araçlar, trafik kazasında hasarlandığında hasar durumuna göre sigorta şirketi, aracı perte çıkartabiliyor. Veya sigortalı, kaza sonrasında, ‘ben bir daha bu araca binmem, perte çıkarın, bana da paramı verin’ diyebiliyor; sigorta şirketi de bu talebi olumlu karşılıyor. Araçlardaki hasar tespit işlemlerini de genelde eksperler yapıyor, aracın perte çıkarılıp çıkarılmayacağına eksperler karar veriyor. Ancak, tüm bu işlemlerin tamamı eksperler üzerinden yürümüyor; sigorta şirketi ile sigortalı da aralarında anlaşıyor.

Pert Araç Nasıl Satılıyor?

Peki, bu pert araçlar ne oluyor? Genelde sigorta şirketlerinin anlaştığı ihale platformları üzerinden pert araç alım satımı gerçekleşiyor. Burada da iki türlü yöntem uygulanıyor. Örneğin, aracın piyasa değeri, hasar bedelinin üzerindeyse sigorta şirketi hasar bedelini ödeyerek aracı satıyor ve sigortalıya kalan miktarı ödüyor. Diğer bir yöntemde, hasar bedeli ile piyasa değeri sigorta şirketi tarafından tamamıyla karşılanıyor ve araç daha sonra ihale platformu üzerinden satılıyor.

Hasarlı Araçlar Artık Onarılacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı yeni düzenleme ile hasar gören araçların onarım süreci değişiyor. Eğer aracın onarım masrafı, piyasa değerini aşarsa ve onarılamayacak durumdaysa, sigorta şirketi aracı tam hasarlı olarak değerlendiriyor. Aynı şekilde, onarım masrafı aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ağır hasarlı ilan ediliyor.

Perte Çıkarmak Zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, tam ve ağır hasarların tespiti eksperler tarafından yapılacak. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan anlaşmalar sona eriyor. Ayrıca, tam hasarlı araçta hurda tescil belgesi ve ağır hasarlı araçta trafikten çekilme belgesi teslim edilmeden ödemeler yapılmayacak.

Yeni düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve hurda araç konusunda düzenlemeler getirecek. Bu durum, sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında bir müşteri memnuniyeti sorunu yaratabilir. Hurda araç işi yapanlar muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecekler.

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Bakan Tekin’den 4 yıllık lise eğitimi açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı, neden kapalı? İzmir-Çeşme yolu trafiğe ne zaman açılacak? Orman yangını ulaşımı etkiledi!

İzmir’in Çeşme ilçesinde meydana gelen orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor. Alınan son bilgiye göre Ildır Mahallesi’ndeki ziraat alanında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle bölgedeki ormanlık alana sıçradı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın riski nedeniyle Çeşme’nin Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi tahliye edildi. Öte yandan güvenlik tedbirleri ulaşımı da durdurdu. Bu nedenle vatandaşlar da İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, İzmir-Çeşme kara yolu trafiğe ne zaman açılacak, neden kapandı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Sınavlarda fenomen öğretmenlerin rolü

Önce LGS sonra da YKS süreçlerinin tamamlanmasıyla bu yıl da iki büyük sınavımız geride kaldı. Milyonlarca lise ve üniversite adayı ile onların ailelerini, yakın çevrelerini ilgilendiren bu iki önemli sınav bir kez daha ‘fenomen öğretmenler’ olgusunu gündeme taşıdı.

İstanbul’da denize girmek yasak mı? Fırtına nedeniyle İstanbul’un 3 ilçesinde denize girme yasağı

İstanbul’da yaz mevsiminin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı: Fırtına ve sağanak yağış beklentisi nedeniyle 29 Haziran 2025 Pazar günü 3 ilçede denize girmek yasaklandı! Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Marmara Bölgesi için yaptığı kuvvetli rüzgar ve dalga uyarısının ardından, bu ilçelerde sahillerde yoğun dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle kaymakamlıklar tarafından denize girme yasağı getirildi. Peki, İstanbul’da denize girmek yasak mı, hangi ilçelerde denize girmek yasak?