Mavi sulardan 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ çıkarıldı! Temizlemekle bitmiyor!

ANKARA (İGFA) – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, mavi sularda sucul ekosistem için risk teşkil eden hayalet ağların temizlenmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, 2024’te 1,6 milyon metrekare yani 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağın mavi sulardan çıkarıldığını ve 13 bin 750 adet diğer av aracının çıkartıldığını ifade etti. Bakanı Yumaklı,resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada 2014’te balıkçılık faaliyetleri esnasında kaybolan/terkedilen av araçlarının sucul ekosistemden temizlenmesi amacıyla Hayalet Ağ Projesi’nin (HAP) uygulamaya konulduğunu anımsatarak başlandığı günden itibaren aralıksız sürdürülen proje ile denizlerde ve iç sularda bulunan av aracı atıklarının temizlendiğini dile getirerek bu sayede, kaybolan ya da bilinçli olarak terkedilen ancak su içerisinde işlevini sürdürerek, insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne yol açan av araçlarının neden olduğu “hayalet avcılığın” da engellendiğine dikkati çekti.

“4 YILDA MARMARA DENİZİ’NDEN 1,1 MİLYON METREKARE HAYALET AĞ ÇIKARILDI”

Bilimsel veriler ve Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, su kaynaklarının biyolojik ve ekolojik açıdan önemi, barındırdıkları türlerin endemiklik ve koruma statüleri açısından değerlendirilerek önceliklendirildiğini bildiren Yumaklı, “Bununla birlikte, barındırdıkları endemik ve nesli tehlike altındaki türler nedeniyle 2022’den itibaren Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis’te akarsularımıza da ağırlık verildi. Daha sonra tüm iç sularımızı kapsayacak şekilde genişletilen proje kapsamında yaşanan müsilaj sorunu nedeniyle 2021-2024 yılları arasında Marmara Denizinde toplam 154 futbol sahası büyüklüğünde (1,1 milyon metrekare) hayalet ağ çıkartıldı ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri giderildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yumaklı, Hayalet Ağ Projesi kapsamında sucul ekosistemden temizlenen hayalet ağlarla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Denizlerimizde ve iç sularımızda 2024’te 146,1 milyon metrekare alan taranarak 1,6 milyon metrekare yani 224 futbol sahası büyüklüğünde ağ ve 13 bin 750 adet diğer av aracı çıkartılmış olup projenin başladığı 2014 yılından bu yana toplam 452,6 milyon metrekare alan taranarak 2,6 milyon metrekare ağ ve 65 bin adet diğer av aracı sucul ekosistemlerimizden temizlendi. Çıkarılan ağların bir kısmı geri dönüşüme kazandırıldı. Bilimsel verilere göre, çalışmalarımız sonucunda, 10 yıllık süreçte yaklaşık 8,5 milyon su canlısının kaybının engellendiği tahmin edilmekte.”

Hayalet Ağ Projesi kapsamında, çalışmaların bundan sonra da biyolojik ve ekolojik açıdan önceliklendirilen denizler ve iç sular başta olmak üzere aralıksız devam edeceğinin altını çizen Yumaklı, denizlerin ve iç suların, sucul ekosisteme zarar veren hayalet ağlardan temizlenmesi için gereken tedbiri almayı sürdüreceklerini kaydetti.

Related Posts

Stokları azalan ABD, Ukrayna’ya füze sevkiyatını durdurdu

Pentagon, ABD’nin stoklarının azalmış olması sebebiyle bazı hava savunma füzeleri ile hassas güdümlü mühimmatın Ukrayna’ya sevkiyatını durdurdu.

Ayhan Bora Kaplan davasında yeni gelişme

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ile açığa alınan 4 polisin, “rüşvet” suçundan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyetin bilirkişi raporu hazırlamasına karar verildi.

Rusya’ya karşı Batı cephesinde birlik sinyali

Trump yönetiminin göreve başlamasının ardından Rusya karşıtı cephede ayrı düşen ABD ve AB tekrar aynı noktaya dönme sinyalleri veriyor. Rusya’nın “oyalama taktiğinden bıktığı” belirtilen Trump’ın Moskova’ya karşı sert yaptırımlara yeşil ışık yakması gündemde.

Taksici esnafı karıştı: Adaylığını açıklayan Dalcı, Eyüp Aksu’ya tepki gösterdi

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanlığına aday olan İsmet Dalcı, mevcut başkan Eyüp Aksu’yu sert sözlerle eleştirdi. Dalcı, Aksu’yu kötü yönetim değil, “ihanet” ile suçladı.

Lütfü Savaş’ın avukatı: CHP yönetimi Kılıçdaroğlu’na verilmeli

Lütfü Savaş’ın avukatı CHP Genel Başkanı Özgür Özel için ‘gayrımeşru genel başkan’ derken yönetimin de eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na devredilmesini istedi. Savaş’ın avukatı kayyum taleplerinin de olmadığını belirtti.

Simonyan: Paşinyan iktidarı kaybetme korkusuyla aklını yitirmiş durumda

Rossiya Segodnya Uluslararası Medya Grubu ve RT televizyon kanalının Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın artık iktidarı kaybetme korkusundan delirmiş durumda olduğunu söyledi.