Laboratuvar çalışmalarıyla veba dirençli kerevit nesli yetiştirildi

Isparta’da Veba Dirençli Kerevit Yavruları Üretildi

Isparta’da bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dayanıklı kerevit yavruları yetiştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde çevresel koşullara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Bu önemli projenin adı “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” olarak belirlendi ve SAREM Müdürü Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevit yumurtaları, laboratuvar ortamında 4 ay boyunca kuluçkaya yatırıldı.

Çalışmanın belirli aşamalarında veba barındırmayan, çevresel faktörlere karşı dirençli kerevit yavruları elde edildi.

“Kerevit, Önemli Bir İhraç Kalemidir”

SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, kerevitin “tatlısu ıstakozu” olarak bilindiğini ve oldukça önemli bir su ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, kerevit üretiminin ülkemizde sadece doğal stoklardan avlanarak yapıldığını ve henüz yetiştiriciliğinin gerçekleşmediğini vurguladı.

Uzunmehmetoğlu, çalışmanın önemini vurgulayarak, yapılan araştırmalar sonucunda kerevit yavrularının sağlık oranlarının büyük ölçüde arttığını ve gelecekte bu türün yetiştiriciliğine katkı sağlanabileceğini belirtti.

Veba riskinden arındırılan kerevit yavruları ile ilgili olarak Uzunmehmetoğlu, “Yaptığımız çalışma sayesinde kerevit yavrularının yaşama oranını yüzde 90’lara kadar çıkarmayı başardık. Artık kerevit yetiştiriciliğinde önemli bir adım atmış bulunmaktayız.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti. (AA)

Related Posts

Yolcu uçaklarının koltukları neden küçük?

Yıllar boyunca Amerikalılar genişledikçe koltuklar ve bacak mesafesi küçüldü. Uzmanlar bunun felaket getirebileceğini söylüyor.

Uzayda kural dışı hareket, Gaia’dan tarihi keşif: Samanyolu’ndaki Ophion Yıldız Ailesi binlerce parçaya ayrıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia teleskobu, beklenmedik şekilde dağılmakta olan 1.000’den fazla genç yıldızdan oluşan “Ophion” ailesini ortaya çıkardı. Bilim dünyası şaşkın.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Apple, ABD’ye rekor bir yatırım yapıyor!

Apple, önümüzdeki dört yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Tim Cook, bu duyuruyu ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. günü için düzenlenen etkinlikte …

Casio’nun yeni karbon fiber saat modeli tanıtıldı

Casio, ikonik G-SHOCK serisine yeni bir model daha ekledi. MTG-B2000YBD-2A adıyla tanıtılan bu saat, karbon fiberle güçlendirilmiş yapısıyla sağlamlığı ve hafifliği bir araya getiriyor. Mayıs 2025 itibarıyla satışa sunulan model, şık siyah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir