Laboratuvar çalışmalarıyla veba dirençli kerevit nesli yetiştirildi

Isparta’da Veba Dirençli Kerevit Yavruları Üretildi

Isparta’da bulunan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) mühendisleri tarafından gerçekleştirilen üç yıllık bir çalışma sonucunda laboratuvar ortamında veba barındırmayan daha dayanıklı kerevit yavruları yetiştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren SAREM Kerevit Araştırma Merkezi’nde çevresel koşullara dirençli ve veba barındırmayan kerevit üretimi için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Bu önemli projenin adı “Kerevit Yumurtalarının Kuluçka Performansı” olarak belirlendi ve SAREM Müdürü Dr. Oğuz Yaşar Uzunmehmetoğlu liderliğindeki 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi. Eğirdir Gölü’nden toplanan anaç kerevit yumurtaları, laboratuvar ortamında 4 ay boyunca kuluçkaya yatırıldı.

Çalışmanın belirli aşamalarında veba barındırmayan, çevresel faktörlere karşı dirençli kerevit yavruları elde edildi.

“Kerevit, Önemli Bir İhraç Kalemidir”

SAREM Müdürü Uzunmehmetoğlu, kerevitin “tatlısu ıstakozu” olarak bilindiğini ve oldukça önemli bir su ürünü olduğunu belirtti. Ayrıca, kerevit üretiminin ülkemizde sadece doğal stoklardan avlanarak yapıldığını ve henüz yetiştiriciliğinin gerçekleşmediğini vurguladı.

Uzunmehmetoğlu, çalışmanın önemini vurgulayarak, yapılan araştırmalar sonucunda kerevit yavrularının sağlık oranlarının büyük ölçüde arttığını ve gelecekte bu türün yetiştiriciliğine katkı sağlanabileceğini belirtti.

Veba riskinden arındırılan kerevit yavruları ile ilgili olarak Uzunmehmetoğlu, “Yaptığımız çalışma sayesinde kerevit yavrularının yaşama oranını yüzde 90’lara kadar çıkarmayı başardık. Artık kerevit yetiştiriciliğinde önemli bir adım atmış bulunmaktayız.” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti. (AA)

Related Posts

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Beton artık çatlak tanımıyor! Geleceğin teknolojisi

İnşaat sektöründe çığır açan bir yenilik, kendini onaran beton teknolojisi, dünya genelinde bilim insanlarının ve mühendislerin ilgisini çekti. Çatlaklarını kendi kendine tamir edebilen bu malzeme, altyapıların ömrünü uzatırken bakım maliyetlerini …

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

Fallout 76, Gone Fission güncellemesi yayında

Fallout 76’nın en yeni güncellemesi Gone Fission, oyuna uzun süredir beklenen balıkçılık sistemini getirdi. Bethesda Game Studios tarafından duyurulan bu ücretsiz güncelleme ile oyuncular, oyunun haritasındaki her bölgede balık tutabiliyor …