Japonya ve Filipinler’in umudu Trump


Japonya ve Filipinler, ABD’ye Çin ile ilgili angajman ihtiyacını iletmeyi planlıyor

Japonya ve Filipinler, Güney ve Doğu Çin Denizi’nde artan gerginlikle ilgili adımlar atan Çin’e karşı ABD’nin Asya’da angajman gerekliliğini seçilmiş Başkan Donald Trump’a iletmeyi düşünüyor.

Filipinler’in başkenti Manila’da gerçekleşen ortak basın toplantısında Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya ve Filipinli mevkidaşı Enrique Manalo, ABD’nin bu bölgedeki yapıcı taahhüdünün önemine vurgu yaptı.

Iwaya, “ABD’nin Asya’da hukukun üstünlüğünü koruma kararlılığının gerekliliğini, Çin’in endişe yaratan eylemleriyle ilgili Seçilmiş Başkan Trump’a iletme planımız mevcut.” ifadelerini kullandı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasındaki üçlü işbirliğini sürdürmeye odaklanan Iwaya, bölgedeki stratejik durumun zorluğuna rağmen işbirliğini güçlendirmeyi önemsediklerini belirtti.

Japonya ve Filipinler, Çin’in gerginliğe neden olan eylemleriyle başa çıkmak adına ABD’nin Pekin’e karşı Asya’da angajman ihtiyacını Seçilmiş Başkan Trump’a iletmeyi hedefliyor.

Tokyo ve Manila yönetimleri, Çin’e karşı kurulan ittifakın Trump döneminde de devam etmesini arzuluyor.

Japonya’nın “Senkaku” ve Çin’in “Diaoyu” olarak adlandırdığı adaların egemenlik meselesi, uzun yıllardır devam eden bir anlaşmazlık konusu.

Güney ve Doğu Çin Denizi’ndeki egemenlik ihtilafları, İkinci Dünya Savaşı sonrası bölge ülkeleri arasında yaşanan tartışmalara dayanıyor.

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddialarına karşı, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi bölge ülkeleri de hak iddia ediyor.

Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığı yönünde bir karara varmıştı.


Related Posts

Buzulların altından 34 milyon yıllık orman çıktı

Antarktika buzlarının altında 34 milyon yıl öncesine ait yemyeşil bir ekosistem keşfedildi.

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

Aracın arka camındaki Atatürk fotoğrafına Jandarmadan para cezası!

Kayseri’nin Develi ilçesinde aracın arkasında Atatürk fotoğrafı olan sürücüye ceza yazıldı. Sürücü Ali Malkoçoğlu, cezaya tepki göstererek itiraz etti.

Son dakika… İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami saldırıda öldürüldü

İsrail’in İran’a yönelik saldırısında İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami hayatını kaybetti. İran Lideri Ali Hamaney, İsrail’in saldırılarında bazı komutan ve bilim insanlarının hayatını kaybettiğini belirterek, İsrail’e sert karşılık vereceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Katarlı mevkidaşı Al Sani ile Gazze görüşmesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalar ve Filistin’le ilgili önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıların hazırlıkları ele alındı.

İYİ Partili Çömez’den sert tepki: Hukuka uygun ama ahlaka uygun değil

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, tutuklu Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkanı CHP’li Hakan Bahçetepe’nin yerine yapılan seçimde AKP’li Eray Karadeniz’in başkan vekili seçilmesine tepki göstererek “Hukuku uygun ama ahlaka, demokratik teamüllere uygun değil” dedi.