“İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir”

Bağırsak Sağlığını Tehdit Eden Besinler Hakkında Uzmanlar Uyarıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinleri açıkladı. İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilirken, yüksek şekerli yiyecekler bağırsak florasında dengesizlik yaratabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Alkol ve kafein tüketiminin fazla olması bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale neden olabilir.

“Probiyotik Gıdalar Sindirim Sistemini Rahatlatır”

Prof. Dr. Doğanay, sindirim sistemi için önemli olan beslenme tarzının mide ve bağırsakları yormaması gerektiğini vurguladı. Lif açısından zengin gıdaların, probiyotik ve prebiyotik içeren besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Lifli gıdalar sindirim sistemini düzenli çalıştırarak kabızlık gibi sorunları önlerken, probiyotikler bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sürecini kolaylaştırır.

“Düşük Lif İçeriğine Sahip Hazır Gıdalar Zararlı Olabilir”

Prof. Dr. Doğanay, hazır gıdaların genellikle düşük lif içeriğiyle sindirimi zorlaştırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, işlenmiş et ürünlerinin bağırsak kanseri riskini artırdığını belirtti. Yüksek şekerli gıdaların da bağırsak florasında dengesizlik yaratarak bağışıklık sistemini zayıflattığını söyledi.

“Bağırsakları Temizlemek İçin Su Tüketimi Önemli”

Prof. Dr. Doğanay, bağırsakları temizlemenin önemli olduğunu ve bunun için lifli gıdaların ve probiyotiklerin tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, düzenli su tüketiminin sindirim sürecine yardımcı olduğunu belirtti.

“Bağırsak Sağlığıyla İlgili Besinler Bağışıklık Sistemini Güçlendirir”

Uzmanlar, bağırsak sağlığının önemli olduğunu ve düzensiz bağırsak sağlığının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyorlar. Kabızlık veya ishal gibi bağırsak hareket bozukluklarının dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyorlar.

“Su Tüketiminin Sindirim Sistemi Üzerindeki Önemi”

Su içmenin, sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekliliği vurgulanıyor. Yeterli su alımının bağırsak problemlerini önlediği ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını desteklediği belirtiliyor.

Related Posts

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.