Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Akciğer Kanseri ve Erken Teşhis Önemi

Akciğer kanseri, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, hastalığın erken evrede teşhis edilmesinin hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Dr. Şen, akciğer kanserinin ölüme en fazla sebep olan hastalıklar arasında altıncı sırada yer aldığını belirtti ve bu hastalığın akciğer kanserine özgü bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. Sigara tüketiminin devam etmesi veya bırakılmasının üzerinden 15 yıl geçmemesi durumunda, düzenli akciğer kontrollerinin büyük önem taşıdığını hatırlattı.

Hızla Yayılan Bir Hastalık: Akciğer Kanseri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin yılda yaklaşık 2 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan en ölümcül kanser türü olduğunu belirtti. Türkiye’de erkeklerde en yüksek oranda görülen akciğer kanseri ülkesi olunduğuna dikkat çeken Dr. Şen, son 20 yılda tedavideki ilerlemelere rağmen 5 yıllık yaşam süresinde çok az değişiklik olduğunu belirtti. Teşhisin genellikle çok geç konulduğunu ve hastaların çoğunun hastalığın ileri evrelerinde tespit edildiğini vurguladı.

“Sigarayı Bırakın ve Düşük Doz Akciğer Tomografisi Çektirin”

Uzman Dr. Şen, son yıllarda meme, serviks ve kolon kanserlerinde görülen başarılı tarama programlarının erken teşhis oranlarını artırdığını ve ölüm oranlarını azalttığını söyledi. Bu verilerin akciğer kanseri tarama programlarının gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti. Dr. Şen, sigara içen ancak herhangi bir şikayeti olmayan kişiler üzerinde yapılan araştırmaların, düşük doz akciğer tomografisiyle yapılan taramaların akciğer kanserine bağlı ölüm oranlarında belirgin azalma sağladığını gösterdiğini ifade etti.

“Risk Altındaki Kişilerin Kontrollerini Yaptırmaları Gerekiyor”

Akciğer kanseri vakalarında sık görülen öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilerin KOAH ve sigara içimiyle ilişkili olduğunu belirten Dr. Şen, ayrıca şunları ekledi: “Sigara geçmişi olan veya bırakılmasının üzerinden 15 yıl geçmemiş kişiler, ailede akciğer kanseri öyküsü bulunanlar, KOAH veya interstisyel akciğer hastalığı olanlar, daha önce kanser geçirmiş olanlar ve riskli maddelerle teması olanlar akciğer kanseri risk altındadır. Bu kişilerin düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önemlidir.”

“Erken Teşhisi Artırın, Tedavi Şansınızı Yükseltin”

Dr. Cengiz Şen, standard akciğer röntgenlerinin küçük lezyonları tespit etmede yetersiz olabileceğini belirtti. Risk altındaki kişilerde yıllık düşük doz akciğer tomografisi çekilerek yapılan taramaların erken teşhis oranlarını artırdığını ve ölüm oranlarını azalttığını vurguladı. Akciğer kanserinin erken evrede teşhis edilmesi durumunda tedavi şansının daha yüksek olduğunu hatırlatan Dr. Şen, tedavi sürecinde farklı yaklaşımların da kullanılabildiğini belirtti.

Related Posts

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”