ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaklaşık yarım saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Blinken, ABD’nin Rusya ile karşılıklı olan güvenlik endişeleri konusunda ‘önemli değişimi’ sürdürme konusundaki istekliliğini de vurguladı. ABD, Rusya ile farklı formatlarda da görüşmeye açık olduğunu belirtti.
ABD’nin müttefiklerinin yanında olduğunu ve bağlarının kuvvetli olduğunu ifade eden Blinken, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, ‘diğer tüm devletlerin de hakkı olduğu gibi’ bağlı olduğunu söyledi.
Bakan Blinken, Ukrayna’ya yapılacak bir saldırının ‘sert sonuçları olacağını’ tekrar yineledi. Eğer Rusya’nın işgal niyeti yoksa askerini sınırdan çekmesi gerektiğini söyleyen Blinken, Ukrayna ile ilgili sahada görülen işaretlerin gerilimi düşürmeye dair olmadığını gösterdiğini belirtti. Blinken, Rusya’nın Belarus’taki askeri faaliyetleriyle de ilgili konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı da Rusya lideri Putin’in ne yapmaya karar verdiğini bilmediklerini açıkladı. Bakanlık, bir sonraki ABD-Rusya görüşmesinin tarihinin belli olmadığını bildirdi.
Lavrov da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, güvenliğin başka devletlerin güvenliği pahasına güçlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “ABD ve NATO’nun bu konuda aşırı derecede olumsuz tavır sergilediğini görüyoruz.” dedi.
Rusya’nın hala ABD’ye vereceği resmi yanıt üzerinde çalıştığını ve bunun Putin tarafından görülmesi gerektiğini söyleyen Lavrov, NATO’nun Rusya’nın güvenlik önerilerini görmezden geldiğini ifade etti.
Bazı NATO ülkelerinin de güvenliğin bölünmezliği ile ilgili pozisyonundan endişe duyduklarını dile getiren Lavrov, “Batılı meslektaşlarımız, Avrupa-Atlantik bölgesinde üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası hukukun temel ilkesini görmezden geliyorlar” diye konuştu.
Bu nedenle, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ülkelerine Rusya’nın güvenlik konusundaki pozisyonu ile ilgili mektup gönderdiklerine dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:
“Blinken’e de bugün bu konunun görmezden gelinmesine müsaade etmeyeceğimizi teyit ettim. Batı’nın neden yükümlülüklerini yerine getirmek istemediğini veya kendi lehine seçici olarak yerine getirmek istediğini dürüstçe açıklamasında ısrar edeceğiz. Blinken, burada istişare etmek için unsurların olduğu fikrine katıldı. İşlerin ne şekilde yürüyeceğini göreceğiz.”