Japonya’da Sanseito Partisi’nden Seçim Zaferi

Sanseito Partisi Üst Mecliste Büyük Başarı Kazandı

Japonya’nın 248 sandalyeli üst meclisinde üç yıl boyunca yalnızca bir kişiyle temsil edilen aşırı sağcı Sanseito Partisi, 20 Temmuz Pazar günü yapılan seçimlerde sandalye sayısını 14’e çıkararak büyük bir başarı elde etti. Parti, 2020 yılında ortaya çıktığından beri Covid-19 pandemisi sırasında aşılarla ilgili komplo teorileri ve “önce Japonlar” sloganıyla yabancı karşıtı politikalar ile dikkat çekmişti.

Sanseito’nın yükselişi, ülkede göçmenlik ve aşırı turizme karşı artan tepkilerin bir yansıması olarak görülürken, hükümet de seçim öncesinde bu konuları ele alan bir komite kurarak gündeme taşımıştı.

Japonya’da Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Komeito koalisyonu, artan fiyatlar ve ABD gümrük vergileri tehdidi karşısında seçmen tepkisine maruz kalırken, Sanseito Partisi’nin yükselişi koalisyonun etkisini azaltabilir.

Ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti ise 22 sandalye ile seçimden ikinci sırada çıktı. Seçimlerde üst meclisteki sandalyelerin yarısı oylandı ve üyeler altı yıllık dönemler için göreve seçildi.

Sanseito Partisi’nin Başarısının Arkasındaki Nedenler

Sanseito Partisi, “küreselleşmeye karşı” çıktığı bir kampanyanın ardından 2022’de üst mecliste ilk koltuğunu kazandı. Parti, tüketim vergisi indirimi ve çocuk yardımlarında artış gibi popülist vaatlerin yanı sıra göçmen karşıtı politikalarıyla biliniyor.

Lideri Sohei Kamiya, “Önce Japon” stratejisinin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi tarzından ilham aldığını belirtti. Parti, seçim kampanyasında göçmenlik, arazi edinimi ve ödenmemiş sosyal sigortalarla ilgili konuları ön plana çıkararak seçmenin dikkatini çekmeyi başardı.

Başbakan Ishiba’ya Yönelik Tepkiler

Başbakan Ishiba’nın bazı destekçileri tarafından yeterince muhafazakar bulunmaması, Japonya’nın önde gelen siyasi konularından biri haline geldi. Ishiba’nın liderlik zeminini sağlamlaştırmakta zorlanması, Japonya’nın ekonomik sorunlarının ve siyasi skandallarının da etkisiyle artmış durumda.

Seçim sonuçları, Liberal Demokrat Parti içinde liderlik yarışını tetikleyebilir ve yeni liderin seçimdeki başarısı önemli bir rol oynayabilir. Bu durum, ABD-Japonya ticaret müzakerelerinin zorlu bir döneminde siyasi belirsizliğe neden olabilir.

Pazartesi günü Tokyo Borsası resmi tatil nedeniyle kapalı olsa da, seçim sonuçları yatırımcıların beklentilerini karşıladı ve yeni liderlik değişimiyle ekonomik istikrar arayışında olan Japonya, piyasalarda güç kazanmış durumda.

Related Posts

AKP’ye kalesinde şok protesto

Konya’da “Mazlumlar İçin Vicdan Platformu” üyeleri AKP il başkanlık binası önünde basın açıklaması yaptı. Platform üyeleri, AKP iktidarının Gazze’de yaşanan zulme sessiz kaldığını belirterek duruma tepki gösterdi.

Trump duyurdu: ABD, Japonya ile anlaştı

ABD Başkanı Trump, Japonya ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını ve bu ülkenin ABD’ye yüzde 15 gümrük vergisi ödeyeceğini açıkladı.

Office 2021 Lisans Satın Alma ve Etkinleştirme

Office 2021 Professional Plus Yazılımını kullanabilmeniz için, Bilgisayarınızda Windows 10 veya Windows 11 işletim sisteminin kurulu olması gerekmektedir. Windows 11 Pro Lisans Almak Gerekirse Satın Almalısınız Özel…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gururlandıran sözler: Oran yüzde 80’in üzerine çıktı, destan yazıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katıldı. Buradaki konuşmasında savunma sanayindeki yerli üretimin önemine vurgu yapan Erdoğan, ”Savunma sanayimizin yerlilik oranı yüzde 80’lerin üzerine çıktı. 20 milyar doları aşan ciro ile savunma sanayimiz adeta destan yazıyor” dedi.

Ümit Özdağ’dan yargı eleştirisi: “ Gökçek’i yargılamadığınız bir Türkiye’de İmamoğlu’nun yargılanması inandırıcı değil”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, beraberindeki heyetle birlikte Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin tarafından ağırlanan Özdağ, burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de muhalefete yönelik yargı uygulamalarını eleştirdi, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu üzerinden “siyasi intikam” uyarısında bulundu.

Barış Alper Yılmaz: İlk tercihim İtalya

Galatasaray’ın milli oyuncusu Barış Alper Yılmaz, Avusturya kampında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Barış Alper, beş büyük lig arasında İtalya’yı tercih ettiğini açıkladı.