Tüketiciler doğrudan satışlarda 30 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek

Doğrudan Satış Sisteminde Yeni Düzenlemeler Yolda

Ürün ya da hizmetlerin doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına imkan tanıyan doğrudan satış sistemine ilişkin yeni düzenlemeler yolda. Bakanlık tarafından hazırlanan “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile sistemin düzenli ve güvenilir bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Taslak, doğrudan satış şirketlerinin faaliyetlerini düzenleyecek ve tüketicilerin korunmasını sağlayacak önemli hususları içeriyor. Sistemin adil ve şeffaf bir şekilde işlemesini temin eden taslak, sektör için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Önemli Düzenlemeler Neleri Kapsıyor?

Taslakta yer alan hükümler arasında, doğrudan satıcıların verdiği yanıltıcı bilgilere engel olmak, baskı ve aldatma gibi yöntemlerle tüketicileri zorlamamak gibi önemli maddeler bulunuyor. Ayrıca, satıcıların elde edecekleri menfaat miktarının belirli bir oranı aşamayacağı da taslakta yer alan diğer bir düzenleme.

Doğrudan satış şirketlerinin faaliyet gösterebilmesi için “satış yetki belgesi” almaları zorunlu hale gelecek. Bu belgenin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlendi. Ayrıca, tüketicilerin cayma hakkını kullanmalarını kolaylaştıran düzenlemeler de taslakta yer alıyor.

Cayma Hakkı İle İlgili Önemli Değişiklikler

Taslak, tüketicilerin cayma hakkını daha etkin kullanabilmeleri için önemli düzenlemeler içeriyor. Halihazırda 14 gün olan cayma süresi, 30 güne çıkarılıyor. Bu sayede tüketicilere, satın aldıkları ürün veya hizmetten gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden içerikleri iade etme imkanı tanınıyor.

Cayma hakkı süresi içinde tüketiciye yapılan ödemelerin iadesi, tüketiciye herhangi bir masraf yüklemeksizin tek seferde yapılacak. Ayrıca, belirli istisnalar dışında tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı durumlar da taslakta belirtildi.

Doğrudan satış sisteminin daha şeffaf ve tüketicilerin korunmasını sağlayan bir yapıya kavuşturulması amaçlanan taslak, sektörde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Trump’tan ilaç ve bakır ithalatına şok tehdit: Yüzde 200’e varan vergiler kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, bakır ithalatına yüzde 50 gümrük tarifesi getirileceğini açıkladı. Trump ilaç, çip ve BRICS ülkelerine ilişkin yeni vergilerin de yakında duyurulacağını belirtti.