Veli Ağbaba’dan 1 Mayıs Raporu: İktidarın sınıfsal tercihlerinin sonucu emekçiler için yıkım oldu

Türkiye’de Emekçilerin Karşılaştığı Ekonomik ve Sosyal Yıkım Raporu Ortaya Kondu!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’de emekçilerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları net bir şekilde ortaya koydu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının uyguladığı politikalar sonucunda Türkiye’de işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, emekliler ve göçmenler için çalışma ve yaşam koşulları tarihinin en olumsuz dönemlerinden birini yaşamaktadır.

CHP Malatya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde sunduğu “Türkiye’de İşçi Sınıfının Durumu Raporu” ile ülkedeki derinleşen emek krizine dikkat çekti.

Emekçinin Aldığı Pay Azalırken, Sermayenin Payı Artıyor

Rapora göre, Türkiye’de işçi sınıfının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan (GSYH) aldığı pay yüzde 35’e gerilerken, sermayenin aldığı pay yüzde 47’ye yükseldi. En çarpıcı durum ise 2024 yılının son çeyreğinde ortaya çıktı. Bu durum, emekçilerin ekonomik büyümeden hak ettikleri payı alamadığını göstermektedir.

Asgari Ücretin Sefalet Ücretine Dönüşümü

2003 yılında bir asgari ücretle 25 Cumhuriyet altını alınabilirken, 2025 yılında bu sayı 11’e düşmüştür. Artan altın fiyatları ve alım gücündeki düşüş, emekçilerin yaşam kalitelerinin ne kadar azaldığını göstermektedir.

İstihdam Oranlarında Avrupa’nın Gerisindeyiz

Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülkelerden biridir. AB’de ortalama istihdam oranı yüzde 70 iken, OECD’de yüzde 70 civarındadır. Türkiye’de ise bu oran %50’nin altında kalmıştır. Kadınların istihdama katılım oranı ise AB ve OECD ortalamalarının oldukça gerisindedir.

2024 itibarıyla Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak ölçülmüştür. Bu oran AB ülkeleri ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Kadın işsizliği oranı ise erkeklerden ve birçok AB ülkesinden daha yüksek durumdadır.

Çalışma Saatlerinde Avrupa’nın Zirvesindeyiz

OECD ülkelerinde ortalama haftalık çalışma süresi 37 saat iken, Türkiye’de bu rakam 45,5 saate yükselmiştir. Yaklaşık 8,5 milyon işçi haftalık 50 saatin üzerinde çalışmaktadır. Bu oran toplam istihdamın %28,2’sine denk gelmektedir.

Sendikalı İşçi Oranında Gerileme: Gerçek Oran %9,8

Sigortalı işçilerin yüzde 14,7’si sendikalı gibi görünse de, kayıt dışı istihdam dahil edildiğinde bu oran gerçekte yüzde 9,8’e düşmektedir. Türkiye’deki fiili sendikalaşma oranı, uluslararası standartlara göre oldukça düşüktür.

Çalışanların %12’si Yoksulluk Sınırının Altında

Yüksek enflasyon, düşük ücretler ve artan yaşam maliyetleri, çalışanların %12’sini yoksulluk sınırının altına itmiştir. Erkeklerde bu oran yüksekken, kadınlarda daha düşüktür.

“Emekçinin Değil, Sermayenin Kazancını Koruyan Politikaların Sonucu”

Veli Ağbaba, emekçilerin yaşadığı ekonomik yıkımı, iktidarın tercihleri olarak tanımlayarak, “Emekçinin hakkını değil, sermayenin kazancını koruyan politikaların ülkeyi getirdiği nokta budur” demiştir. Ağbaba, işçi sınıfının yaşadığı zorlukları vurgulayarak, temel demokratik hakların göz ardı edildiği bir siyasi ortamda milyonlarca yurttaşın yoksullukla karşı karşıya kaldığına dikkat çekmiştir.

İşçi sınıfının karşı karşıya kaldığı zorluklar, gençlerin işsizlikle mücadelesi, emeklilerin yoksulluk içinde yaşam mücadelesi ve kadınların güvencesiz çalışma koşullarıyla karşı karşıya olması ciddi sorunlara işaret etmektedir. Ayrıca, çocuk işçiliği de toplum için endişe verici bir durum oluşturmaktadır.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Uranyum piyasaları hareketlendi

ABD uranyum vadeli işlemleri, 27 Haziran’da ulaşılan yedi ayın zirvesi olan 79 dolar seviyesinin ardından 78 dolar civarında işlem görüyor. Piyasalar, fon alımlarının enerji şirketlerinin teklif fiyatlarına etkisini değerlendirmeye devam ediyor …

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …

TMSF, İstikbal Mobilya’yı satışa çıkardı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ile İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’yi (İstikbal Mobilya) satışa çıkardı.