Türkiye’de ve dünyada son yıllarda en fazla artış görülen hastalıkların başında diyabet yer alıyor.
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, insanların yedikleri ve içtikleri besinleri büyük oranda kısıtladığı için birçok kişi tarafından ‘en kötü hastalık’ olarak tanımlanmakta. Diyabet nedeniyle yaşanan ani tansiyon krizlerinin önüne geçmek için en faydalı besinlerden biri ise kombucha çayı olarak öne çıkıyor.
ETKİSİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
ABD’nin Georgetown Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, kombucha çayının kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.
Uzmanlar tarafından yapılan deneye 12 kişi katılırken, tüm deneklere aynı görev verildi: Talimata göre tüm katılımcılar 4 hafta boyunca akşam yemeklerinden önce kombucha çayı içti. Deneyde ayrıca bir de kontrol grubu bulundu: Renk ve tat olarak benzer bir içecek içtiler ancak bu içecek sahte kombuchaydı.
Ortaya çıkan sonuçlar bilim insanları için de şaşırtıcıydı. Kombucha içen tüm deneklerin kan şekeri, normal seviyelerinin oldukça altına düştü. Böylece, bir ay kombucha içen deneklerin ortalama şeker seviyesi 164 miligramdan 116 miligrama kadar gerilemiş oldu. İkinci gruptaki insanlar içinse tüm göstergeler değişmeden kaldı.