Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün başkent Berlin’de bir araya gelecek.
Erdoğan önce Bellevue Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşecek, daha sonra da başbakanlığa geçecek. Burada Erdoğan’ın Başbakan Scholz ile baş başa görüşmesi, ardından da akşam yemeğine geçilmesi öngörülüyor. Ziyaret için yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Berlin’de başbakanlığa yakın bölgelerde protesto gösterilerinin yapılması beklenirken, Erdoğan’ın ziyareti ve özellikle son dönemde İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin sözleri bağlamında getirilen eleştiriler Almanya basınına da yansıdı.
ARD: BAŞBAKANLIKTA BİR HAMAS SEMPATİZANI
Alman ARD televizyonunun internet sitesinde bugün yayımlanan haber “Başbakanlıkta bir Hamas sempatizanı” başlığını taşıyor. Haberde Erdoğan’ın ziyaretinin Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Scholz için hiç de kolay geçmeceğine dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Erdoğan NATO üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanı. Ona ihtiyaç duyuluyor. Belki, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına arabuluculuk etmek için. Ayrıca Türkiye hâlâ, düzensiz göçe karşı bir şey yapılmak istendiğinde önemli bir rol oynuyor. Ama Berlin’de pek çok kişi bugün, her ikisi kameralar ve mikrofonlar karşısına geçtiklerinde, Başbakan Scholz’un net bir beyanda bulunmasını bekliyor.”
BILD: BUGÜN BİR ERDOĞAN SKANDALI MI YAŞANACAK?
Almanya’nın en çok satan gazetelerinden Bild, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili haberini, “Bugün bir Erdoğan skandalı mı yaşanacak?” başlığıyla yayımladı.
Haberde, Hamas’ı ‘kurtuluş örgütü’ olarak nitelendiren Erdoğan’ın son dönemde İsrail’e yönelik nefret dili kullandığı, bu söylemin Almanya’da kaygıyla karşılandığı belirtildi. Bild gazetesi, Erdoğan’ın bu söylemlerinin, Almanya’daki Türkler arasında benimsenmesi ve yayılmasının endişe kaynağı olduğuna dikkat çekti.
Haberde, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili olarak Berlin’de büyük bir gerginliğin hakim olduğuna, siyasi bir skandalın patlak vermesinden de yine büyük bir endişe duyulduğuna işaret edildi. Bu endişe nedeniyle ziyaretinin kapsamının sınırlandırıldığı, önceki ziyaretlerin aksine bu kez salon konuşmalarının, toplantıların öngörülmediği belirtildi.
DER WESTEN: ALMANYA’DA ATMOSFER GERGİN
Alman basınında dikkat çeken bir diğer yorum da Der Westen’de yer aldı. Yorumda, “Kışkırtıcı sözleri bardağı taşıran son damla olacak mı?” sorusuyla Erdoğan’ın ziyaretinden duyulan endişeye dikkat çekildi. Erdoğan’ın Almanya’ya gelmeden önce İsrail karşıtı açıklamalarıyla ‘siyasi bir fırtına kopardığına’ işaret edilen yazıda, “Almanya’da atmosfer gergin ve Erdoğan ortalığı karıştırmaya hazır görünüyor!” denildi.
Weser Kurier gazetesi ise yorumunda, Erdoğan’ın Batı’yla ilişkileri düzeltme ve acil mali kaynak bulma ihtiyacında olduğuna işaret ederek, bunun görüşmelerde Steinmeier ve Scholz’un elini güçlendirebileceğini savundu.
Bununla birlikte, Erdoğan’ın ‘kendini kanıtlamış bir otokrat’ olduğunu yazan gazete, müzakerelerin çetin geçebileceğine dikkat çekti. Söz konusu yorumda, Almanya hükümetinin Erdoğan’ı düzensiz göçle mücadelede işbirliğine ikna edebilmesi, Hamas üzerinde etkisini kullanarak rehinelerin bırakılmasına katkı sağlayabilmesi durumumda, bu ziyaretin başarılı bir ziyaret olarak görülebileceği ifade edildi.
SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: EY ALMANYA
Süddeutsche gazetesi de haberleri ve yorumlarıyla Erdoğan’ın ziyaretini mercek altına aldı. “Türkiye Cumhurbaşkanı Almanya’ya geliyor – ve herkes teyakkuzda” denilen habere Türkçe “Ey Almanya” başlığının atıldığı görüldü. Berlin’de herkesin Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin ‘büyük risk barındırdığının’ bilincinde olduğuna işaret edilen haberde, bununla birlikte, göç konusunda olduğu kadar, Ukrayna’dan Azerbaycan ve Gazze’ye uzanan pek çok ihtilafta Erdoğan ile konuşmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
‘EKONOMİK KONULAR DA ÖNE ÇIKACAK’
Haberde, “Erdoğan atıp tutuyor, öfkeleniyor, birçokları için de elverişli bir düşman. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir pragmatist, bir stratejist ve yıllardır da büyük ölçüde güvenilir oldu. Her halükarda önemli” denildi.
Türkiye ekonomisinin acilen yurtdışından sermayeye ihtiyaç duyduğu, bu yüzden görüşmelerde sadece Gazze konusunun değil, ekonomik konuların da öne çıkmasının beklendiği şu sözlerle aktarıldı: “Türk Cumhurbaşkanı Berlin’de Gazze ve büyük ihtimalle de Euro hakkında konuşmak istiyor.”
KORNELIUS: ERDOĞAN’A SINIRLARI GÖSTERİLMELİ
Aynı gazetede ziyaretle ilgili bir yorum kaleme alan Stefan Kornelius ise Erdoğan’ın son dönemde attığı tartışmalı adımlarla sınırları aştığını, buna karşı hükümetin tavrını netleştirmesi, Erdoğan’a sınırlarını göstermesi gerektiğini savundu. Erdoğan gibi liderler üzerinde, muhataplarının nasihatlerden ziyade, gerçek güç gösterisinin etkili olduğunu savunan Kornelius, Scholz’un elindeki kozları sıralarken, “Erdoğan’ın AB ve ortak pazara, liberal bir vize rejimine, NATO’nun silah ve savunma teçhizatlarına ihtiyacı var” dedi.
Yorumda Erdoğan’ın din politikaları yoluya Almanya’daki camiler ve ülkedeki Müslümanlar üzerinde nüfuz kullanmasına artık tahammül gösterilmemesi gerektiği de savunuldu.
LEIPZIGER VOLKSZEITUNG: SİNİR BOZUCU AMA VAZGEÇİLMEZ ORTAK
Leipziger Volkszeitung gazetesi ise Türkiye’nin Almanya için ‘pek çok açıdan zor, bazen sinir bozucu ama çoğu zaman da vazgeçilmez’ bir ortak olduğuna vurgu yaptı.
Gazetenin yorumunda, AB-Türkiye Mülteci Mutabakatı’nın canlandırılması ve İsveç’in NATO’ya üye olarak kabul edilmesi için Erdoğan ile diyaloğun önemli olduğuna işaret edildi.
Augsburger Allgemeine gazetesi de haklı eleştirilere rağmen, Erdoğan ile görüşmenin gerekli olduğunu savundu, “Düşüncesi bile çok acı olsa da, Erdoğan gibi bir siyasetçi Almanya’da ağırlanmalı” değerlendirmesini aktardı.
Gazete, Alman hükümetinin bu ziyareti iptal etmemiş olmasını, çok sayıda krizin yaşandığı bir dönemde yapılmış doğru bir siyasi tercih olarak değerlendirdi. Yorumda, “Söz konusu olan NATO üyesi Türkiye ile teması sürdürebilmektir” denildi. (BBC Türkçe)