Uluslararası kadın oyun yazarları tiyatro festivali

Aytun Aktan

Gönül isterdi ki sizinle Devlet Tiyatroları tarafından üçüncüsü düzenlenen İstanbul Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivalini bitmesine iki gün kala değil de başlamadan paylaşsaydım. Ama basın bülteni gibi yazmamayı sevmediğimden festivalle hemhal olmak istedim. Neye kefil olacağımı bilmek isterim. İstanbul seyircisi, geçtiğimiz haftanın asla ön görülemeyen ve tutturulamayan hava hallerini umursamadan, tiyatro salonlarını doldurdu. Oyunların farklı yakalarda, birkaç salonda sahneleniyor olması, klonlanma sorunumu çözemediğimden birçoğunu kaçırmama sebep oldu elbette.

Bu festivalde sadece oyunlar sergilenmedi. Beraberinde kadın yazarlarla söyleşiler, seminerler ve atölyeler de düzenlendi. Ayşenil Şamlıoğlu, Evren Erbatur, Özlem Belkıs, Sıla Topçam, İpek Atagün, Katia Merdinoğlu, Sibel Duru, Beliz Güçbilmez profesyonel alanlarında verdikleri seminerlerle festivali seyirlik olmaktan çıkartıp, tecrübe paylaşımıyla zenginleştirdiler. Festival konsepti dünyanın birçok ülkesinden seçilen kadın yazarların, farklı kültürlerden gelen tiyatro metinlerinin sahnelemesini seyirciyle buluşturmak. Festival komitesi sadece yetişkinler için değil çocuk için de oyunlar seçti. Türkiye’den, Devlet Tiyatroları’nın birçok bölgesi, özel tiyatrolar, İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Tiyatroları oyunları İstanbul seyircisiyle buluşurken, ortak noktaları yazarlarının kadın olması olan festivalin yurtdışı konukları Sırbistan, Makedonya, Hırvatistan, Almanya, İtalya ve Rusya’dan geldi.

Oyunlar Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu, Üsküdar Tekel Sahnesi ve Mecidiyeköy Sahne’sinde sahnelendi, sahneleniyor. Festivalin açılışı 7 Şubat’ta AKM’de Sırbistan’dan misafir olan ‘‘Amazonlar’’ oyunuyla gerçekleşti. 16 Şubat’ta sona erecek festivalin son iki gününe bilet bulup belki siz de gidersiniz. Kayseri Devlet Tiyatrosu’ndan “On Kişiydiler”, Sivas Devlet Tiyatrosu’ndan “Gizli Bahçe’nin Bezelyesi” adlı çocuk oyunu, Tiyatro Us’tan “Fok Derisi Kavuşma”, Antalya Devlet Tiyatrosu’ndan “Mutlu Son”, Tiyatro Gülgeç’ten “Öfkenin Yakın Geçmişi”, Makedonya’dan “Açık Aile”, İBB Şehir Tiyatroları’nın “Yaftalı Tabut” adlı oyunu, Hırvatistan’dan “Rose: Kusurlu Bir Kız”, Of Of İstanbul yapımı “Hikayesinde Senden Bahsetti’’, Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Gökyüzü”, İspanya’dan “Hesperidlerin Bahçesi’’, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu “Çorap Gonzo”, Antalya Devlet Tiyatrosu yapımı “Havada Yüzmek”, Sıla Topçam yapımı “Nora Bir Bebek Evi Masalı” seyirci karşısına çıktı. Erzurum Devlet Tiyatrosu yapımı “Dokuz Beş Müzikali”, GA Kolektif’in “Köprüden Önce Son Çıkış”, Almanya’dan “Benim Dilim Öfke”, Yunanistan yapımı “Beyaz Gül: Susturulamaz” dün seyirciyle buluştu.

Konya Devlet Tiyatrosu yapımı “Trendeki Kız”, Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Siyahlı Kadın”, Rusya’dan çocuk oyunu “Manolito Gafotos”, İBB Şehir Tiyatroları yapımı “Sivrisinekler”, Bursa Devlet Tiyatrosu yapımı “Mağara Kadını”, “Üç Kedi Bir Dilek” adlı Adana Devlet Tiyatrosu yapımı çocuk oyunu, Rusya’dan “Mana” ve Bulgaristan’dan “Kayboluş”, İtalya’dan “Prisonwood”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı “Üç Jokerli Konken” son üç günün oyunları. Bu paragrafa kadar gelmiş okuyucularım devlet tiyatrolarının sitesinden kontrol ederek bu oyunlar için şansını deneyebilir.

Festival içindeki oyunlardan yazmak istediklerim var. Her şeyi bir seferde anlatma iştahıma kurban gitmemesi için oyunları sonraki haftalara bırakıyorum. Biraz soluklanalım hep birlikte. Ülkemizde güzel şeyler de oluyor diye düşünüp, devlet tiyatrolarının ne kadar önemli olduğunu hatırlatabilirim. Büyük bütçe ve organizasyon gerektiren bu festivalin ömrü uzun, seçkisi bol olsun.

Ülkemizde şuncacık iyilikler dışında kalan onca haksızlığı yazıp canınızı sıkmayayım diyorum ama klavyem dursa zihnim, vicdanım durmuyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, erkek şiddeti nedeniyle ölen kadınlar için tuttuğu anıt sayaçta, 2024 yılını 444 kadının ölüm kaydıyla bitirdi. 2025’in geride bıraktığımız 46 gününde erkeklerce yaşamdan alınan kadın sayısı 46. Bu ülkede her gün bir kadın öldürüldü. İstanbul’da, Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali yapabilen devletimden, kadın cinayetlerini durdurmak için de gerçekçi adımlar atmasını bekliyorum. Bu vesileyle Pınar Güntekin’in ölümünü vahşi bulmayan yargıya teessüflerimi sunuyorum. Daha fazlasına herkesin alındığı bu acayip dönemde anlayışı sizin zihninize ve vicdanınıza bırakıyorum. Bu arada sizler biliyorsunuz ama hatırlatalım, gazetecilik suç değildir. İyi hafta sonları.

Related Posts

İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı, neden kapalı? İzmir-Çeşme yolu trafiğe ne zaman açılacak? Orman yangını ulaşımı etkiledi!

İzmir’in Çeşme ilçesinde meydana gelen orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor. Alınan son bilgiye göre Ildır Mahallesi’ndeki ziraat alanında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle bölgedeki ormanlık alana sıçradı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın riski nedeniyle Çeşme’nin Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi tahliye edildi. Öte yandan güvenlik tedbirleri ulaşımı da durdurdu. Bu nedenle vatandaşlar da İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, İzmir-Çeşme kara yolu trafiğe ne zaman açılacak, neden kapandı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Sınavlarda fenomen öğretmenlerin rolü

Önce LGS sonra da YKS süreçlerinin tamamlanmasıyla bu yıl da iki büyük sınavımız geride kaldı. Milyonlarca lise ve üniversite adayı ile onların ailelerini, yakın çevrelerini ilgilendiren bu iki önemli sınav bir kez daha ‘fenomen öğretmenler’ olgusunu gündeme taşıdı.

İstanbul’da denize girmek yasak mı? Fırtına nedeniyle İstanbul’un 3 ilçesinde denize girme yasağı

İstanbul’da yaz mevsiminin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı: Fırtına ve sağanak yağış beklentisi nedeniyle 29 Haziran 2025 Pazar günü 3 ilçede denize girmek yasaklandı! Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Marmara Bölgesi için yaptığı kuvvetli rüzgar ve dalga uyarısının ardından, bu ilçelerde sahillerde yoğun dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle kaymakamlıklar tarafından denize girme yasağı getirildi. Peki, İstanbul’da denize girmek yasak mı, hangi ilçelerde denize girmek yasak?

DGS ne zaman? Gözler ÖSYM’den gelen açıklamalarda! 2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?

Temmuz ayında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı DGS 2025 öncesinde sınava girecek öğrenciler merak içerisinde “DGS ne zaman?” ve “2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?” sorularının cevabını araştırıyor.  Hemen belirtelim ki ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılan “DGS 2025 ne zaman?” sorusu da cevabını bulmuş oldu. Peki, DGS sınav giriş belgeleri açıklandı mı? 2025 DGS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Samsun Kültür Yolu Festivali başlıyor

Samsun Kültür Yolu Festivali başlıyor

MSÜ tercih sonuçları PERTEM ekranı son dakika 2025 | MSÜ tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, neden açıklanmadı? MSÜ Kara, Hava, Deniz Harp Okulu yerleştirme sonucu sorgulama!

MSÜ tercih sonucu açıklaması 2025, PERTEM ekranı üzerinden takip ediliyor. Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları yerleştirme başvurularının ardından tüm dikkatler, MSÜ tercih sonuçları tarihine geldi. Sınavda istediği puanı alan ve tercihlerinde istediği sonucu elde eden adaylar sonraki süreçte MSÜ mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarına hazırlanacaklar. Evrak Kontrolü, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi süreçleri belirlenen tarih ve saatte gerçekleşecek. Yerleştirme işlemlerinde adayın Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu tercihleri ayrı ayrı değerlendirilecek. Değerlendirme işlemleri tamamlandıktan sonra MSÜ tercih sonuçları Milli Savunma Bakanlığı PERTEM sorgulama ekranından aday T.C kimlik numarası ile öğrenilecek. Peki, MSÜ tercih sonuçları neden açıklanmadı, ne zaman açıklanacak 2025, tercih sonuçlarına nasıl bakılır? İşte, MSÜ yerleştirme sonucu öğrenme ekranı ve detaylar.