Faiz vurguncularına en çok veren Türkiye

Türkiye, Yabancı Yatırımcılar için Kârlı Bir Yatırım Aracı Haline Geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine yönetiminin stratejik politikaları, Türk Lirası’nı (TL) küresel yatırımcılar için cazip hale getirdi. Yabancı yatırımcılar, TL’yi alıp yüksek faiz oranlarından faydalanarak carry trade işlemleri yaparak Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında ön sıralara taşıdı.

Türk Lirası Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, TL’nin reel değerlenme politikasını benimsemiş durumda. Bu strateji, TL’yi cazip hale getirirken yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor ve Türk Lirası’nı güçlü bir yatırım aracı haline getiriyor.

Türkiye, Carry Trade Getirilerinde Önde Gidiyor

Geçen yıl dolar karşısında nominal olarak %16.5 değer kaybeden TL, düzeltilmiş verilere göre yatırımcılara rekor getiriler sundu. Yabancı yatırımcılar, Türk Lirası cinsinden tahvillere yatırım yaparak %50’nin üzerinde faiz getirisi elde etti. Garanti BBVA Yatırım Strateji Raporu’na göre, TL gelişmekte olan ülkeler arasında carry trade getirilerinde %31’lik bir oranla lider konumda bulunuyor.

Diğer Ülkeler Geride Kalıyor

Bloomberg ve TCMB verilerine göre, Türkiye’nin carry trade getirileri Malezya ve Güney Afrika gibi ülkelerin oldukça üzerinde yer alıyor. Malezya ve Güney Afrika’nın getirileri %1 seviyesinde kalırken, diğer ülkeler negatif getirilerle yatırımcılara çekici bir seçenek sunamıyor.

Londra’dan Yatırımcı Gözü: TCMB’nin Rolü Hayati Önem Taşıyor

Londra’daki yatırımcılar, Türkiye’nin faiz politikalarını yakından takip ediyor. Union Bancaire Privee Ubp SA’nın döviz stratejisi müdürü Peter Kinsella, TL’nin carry trade açısından büyük kazanç sağladığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikası, bu başarının devamlılığı için hayati önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Trump’tan ilaç ve bakır ithalatına şok tehdit: Yüzde 200’e varan vergiler kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, bakır ithalatına yüzde 50 gümrük tarifesi getirileceğini açıkladı. Trump ilaç, çip ve BRICS ülkelerine ilişkin yeni vergilerin de yakında duyurulacağını belirtti.