2024 İşsizlik Raporu: İşsizlik Düştü

TÜİK Verilerine Göre İşsizlik Oranı Yüzde 8,7’ye Düştü

2024 yılında işsiz sayısı bir önceki yıla göre 151 bin kişi azalarak 3 milyon 113 bin kişi olarak kaydedildi. Bu azalışla birlikte işsizlik oranı da 0,7 puan düşerek yüzde 8,7 seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı İşgücü İstatistikleri’ne göre, işsizlik oranlarına ilişkin önemli veriler 15 ve üzeri yaş grubunu kapsayan kişiler için ortaya kondu. Buna göre işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,1, kadınlarda ise yüzde 11,8 olarak belirlendi.

İstihdam Oranı Yüzde 49,5’e Yükseldi

İstihdam edilenlerin toplam sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre 988 bin kişi artarak 32 milyon 620 bin kişi oldu. Bu artışla birlikte istihdam oranı da 1,2 puan yükselerek yüzde 49,5’e ulaştı. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 32,5 olarak gerçekleşti.

İşgücüne Katılma Oranı Yüzde 54,2 Olarak Belirlendi

36 milyon 733 bin kişilik işgücüne katılma oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 0,9 puan artarak yüzde 54,2 seviyesine yükseldi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,0, kadınlarda ise yüzde 36,8 olarak kaydedildi.

Genç Nüfusta İşsizlik Oranı Düştü

15-24 yaş aralığını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 1,1 puan azalarak yüzde 16,3’e geriledi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 13,1, kadınlarda ise yüzde 22,3 olarak hesaplandı.

Hizmet Sektörü İstihdamında Yükseliş

İstihdam edilenlerin yüzde 57,9’u hizmet sektöründe yer alırken, tarım sektörü yüzde 14,8, sanayi sektörü yüzde 20,7 ve inşaat sektörü ise yüzde 6,6 pay aldı. Hizmet ve inşaat sektörlerinin istihdam payı artarken, sanayi sektörünün payında bir azalma görüldü.

En Düşük İşsizlik Oranına Sahip İller Belirlendi

Burdur ve Kastamonu yüzde 4,0 ile en düşük işsizlik oranına sahip iller olarak kaydedilirken, en yüksek işsizlik oranı yüzde 18,3 ile Hakkari’de görüldü.

En Yüksek İstihdam Oranı Ardahan’da Gerçekleşti

İstihdam oranı en yüksek il yüzde 60,6 ile Ardahan olurken, en düşük istihdam oranı yüzde 35,3 ile Hakkari’de kaydedildi.

En Yüksek İşgücüne Katılma Oranı Ardahan’da

İşgücüne katılma oranı en yüksek il yüzde 63,9 ile Ardahan’da gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 41,6 ile Siirt ilinde oldu.

Related Posts

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

15 milyon dolar yatırım yaptı

İDO, 15 milyon dolarlık yatırımla filosuna 4 yeni arabalı vapur eklediğini duyurdu.